کیست زانو و روش های درمانی آن

کیست های پشت زانو در همه سنین و در همه افراد دیده می شود. این کیست ها کیسه های متصلی هستند که مایع ژلاتینی دارند که خطری ندارند و اندازه های آنها متفاوت است؛ از یک فندق تا یک گردو و در بعضی موارد ممکن است اندازه یک پرتقال، وسیع باشند و حتی ممکن است وسعت آن اندازه ای باشد که حتی تا وسط ساق و عضله های ساق کشیده شده باشد.

این کیست ها معمولا به جز در مواقعی مثل دو زانو نشستن، استفاده از توالت ایرانی و فشار روی زانو باعث درد و سنگینی در ناحیه زانو می شوند می شوند و محدودیت حرکتی به وجود می آورند.

کیست زانو

علت کیست زانو

مهم ترین عاملی که باعث کیست زانو می شود پارگی مینیسک زانو است. به این نوع پارگی که به شکل افقی اتفاق می افتد، پارگی کمپلکس گفته می شود.

علائم کیست زانو چیست؟

در مواردی کیست زانو بدون علامت و نشانه خاصی است.  اما به طور کلی در صورت ایجاد کیست زانو علائم زیر ظاهر می شوند:

  • احساس درد در بخش های داخلی و یا خارجی مفصل زانو. گاهاً مبتلایان به کیست زانو درد هایی را در بخش های پشتی زانو گزارش کرده اند.
  • صدادار شدن حرکت زانو یا تق تق کردن مفاصل و استخوان ها
  • قفل شدن زانو و عدم امکان حرکت دادن زانو
  • ایجاد تورم در زانو به صورت دوره های زمانی متناوب
  • ضعف در ناحیه زانوان
  • لنگیدن زانو ها
  • ایجاد انحراف در زانو ها
  • برآمده شدن بخش های کناری و بیرونی زانو در اثر تشکیل کیست زانو

چه روش های تشخیصی برای کیست زانو وجود دارد؟

روش های مختلفی برای بررسی و ارزیابی وضعیت زانوان بکار گرفته می شود که مهم ترین آن ها موارد زیر هستند:

معاینات فیزیکی

در ابتدا معاینات فیزیکی در بخش زانوان انجام می شود تا ظهورات بالینی این عارضه در بخش های ظاهری زانو ها مورد بررسی قرار گیرد.

در صورتی که توده ای در بخش های پشتی زانوان تشخیص داده شود و یا وضعیت غیر طبیعی مثل تورم و برآمدگی روی زانو ها دیده شود از سایر روش های تشخیصی کمک می گیرند.

در معاینات فیزیکی امکان دارد که زانوان افراد حساس به لمس تشخیص داده شوند و یا این که توده های قابل تشخیصی احساس شوند. علاوه بر این که در معاینات دامنه حرکتی زانو ها بررسی می شود، صداهایی که در حین حرکت از زانو ها شنیده می شود نیز مورد توجه قرار می گیرد.

رادیوگرافی

در رادیوگرافی در صورتی که بافت نرم دچار تورم شده باشد به راحتی قابل تشخیص خواهد بود.

سونوگرافی

در سونوگرافی ضایعاتی که مشابه کیست باشند تشخیص داده می شود و در صورت بروز پارگی مینیسک نیز این عارضه در عکس ها و تصاویر نشان داده می شوند.

ام آر آی

ام آر آی یکی از بهترین و حساس ترین روش هایی است که می توان با آن کیست زانو را به طور دقیق تشخیص داد. این روش تشخیصی بهترین گزینه برای کسانی است که کیست زانو در آن ها بدون علامت خاصی است.

کیست زانو چه مشکلاتی به بار می آورد؟

بیش تر مواقع در خانم ها و آقایان در سنین متوسط عمر اتفاق می  افتد. این کیست ها بعضی مواقع روی زمینه آرتروز زانو هستند؛ یعنی تغییرات تخریبی که در منیسک ها ایجاد می شود موجب شده که کیست ها از این منیسک ها سرچشمه بگیرد و به پشت زانو کشیده شود. در بعضی از موارد هم ممکن ست به زانو مرتبط نباشد و در خارج زانو بین تاندون ها ایجاد شود. کیست ها قابلیت حرکت دارند و داخل این کیست ها مایع ژلاتینی وجود دارد.

اگر پزشک تشخیص درست ندهد ممکن است با گرفتی عروق پا اشتباه گرفته شود که اگر رگ ها گرفته شود نیاز به درمان اساسی و  15 روز استراحت مطلق دارد تا تبدیل به آمبولی نشود. ولی بعضی موارد دقیقا این پارگی کیست ها یک گرفتگی رگ را تقلید می کند که از طریق سونوگرافی می توان تشخیص داد.

آیا کسانی که زمینه آرتروز ندارند هم دچار کیست زانو می شوند؟

بله ممکن است بیمارانی بی دلیل دچار کیست زانو شده باشند و همچنین بیمارانی که زمینه رماتیسمی دارند هم اتفاق می افتد. خیلی از مواقع نیاز به درمان ندارند و در برخی موارد هم می توان با کشیدن این مایع و تزریق کورتن داخل این کیست ها بتوان آن را درمان کرد. در بعضی مواقع هم باعث درد شدید و محدودیت حرکت می شوند که نیاز به جراحی دارند.

آیا جراحی کیست زانو عمل دشواری است؟

عمل جراحی کیست زانو به دلیل اینکه پشت زانو تمام عناصر حیاطی و عصب قرار دارد و این کیست بین این عصب ها قرار می گیرد بسیار حساس است و جراح زانو باید قابلیت و توانایی لازم را داشته باشد تا بتواند این کیست را در بیاورد و نکته مهم این است که این کیست ها باید از ریشه در آورده شوند ممکن است دوباره تبدیل به کیست شود.

آیا هر برآمدگی پشت زانو حتما کیست زانو است؟

خیر هر برجستگی و برآمدگی پشت زانو کیست نیست. امروزه جراحان با استفاده از آرتوگرافی و ام آر آی می توانند به راحتی آن را تشخیص بدهند. بنابراین نباید از کیست های زانو ترسید و همه مسائل و مشکلات زانو را نباید به کیست نسبت داد.

 

آیا کیست زانو فقط در بزرگسالان به وجود می آید؟

این کیست ها را در سنین پایین و در کودکان هم بوجود می آید. این کیست ها به اندازه یک گردو در پشت زانو کودکان معمولا ایجاد می شود که در اکثر موارد در سنین 9 تا 10 سالگی رفع می شود و نیاز به جراحی ندارند.

آیا این نوع کیست فقط در زانو به وجود می آید؟

بعضی مواقع ممکن است در مچ دست هم ایجاد شود که در بعضی موارد سطحی و در بعضی موارد هم ممکن است از استخوان مچ دست منشا بگیرد که عمل جراحی ممکن است مشکل باشد. مهمترین مسئله در این عمل این است که کیست ها باید به صورت کامل و از ریشه درآورده شود وگرنه امکان بازگشت کیست هست.

چه روش های درمانی برای کیست زانو وجود دارد؟

روش های درمانی کیست زانو متعدد و مختلفند. مهم ترین آن ها موارد زیر هستند و بر حسب شرایط بیماری تعیین می شود که کدام یکی از این روش ها برای افراد بکار گرفته شود.

  • مصرف انواع دارو های ضد التهابی و مسکن
  • مصرف داروی هومیوپاتی برای کاهش تورم و درد مفاصل زانو
  • تخلیه کیست زانو با استفاده از سوزن مخصوص که روش آسپیراسیون خوانده می شود.
  • درمان با لیزر سرد
  • تحریک الکتریکی و اولتراسوند
  • فیزیوتراپی
  • تزریق کورتون
  • سرما درمانی
  • جراحی کیست زانو

فیزیوتراپی

انواع تکنیک هایی که در فیزیوتراپی وجود دارد باعث می شود وضعیت زانو ها بهبود پیدا کنند و دردها کاهش پیدا کنند.

تزریق کورتون

این روش در مواردی انجام می شود که میزان التهاب بسیار شدید باشد.

سرما درمانی

در این روش پزشک توصیه می کند که هر دو الی سه ساعت یکبار به مدت 10 الی 15 دقیقه یخ روی موضع قرار داده شود. یخ یا سرما درمانی سبب کاهش التهاب و درد در ناحیه زانوان می شود.

جراحی کیست زانو

در مواردی که هیچ کدام از روش های غیر جراحی و غیرتهاجمی نتوانست در بهبود وضعیت بیماران کارساز باشد باید روند جراحی و تخلیه کیست ها انجام شود.

در صورتی که کیست زانو در اثر پارگی مینیسک تشکیل شود یکی از روش های درمانی غالب آرتروسکوپی است اما در مواردی غیر این مورد جراحی باز بهترین گزینه برای بهبود و درمان کیست زانو است.

کلام آخر

در صورت ابتلا به بیماری کیست زانو می توانید . برای کسب آگاهی بیشتر در این زمینه به متخصص ارتوپدی مراجعه نمایید .

در این مقاله در بخش های مختلفی در زمینه کیست زانو صحبت کردیم و موضوعاتی مهم را مطرح ساختیم. پیشنهاد می شود در زمینه کیست زانو سوال های خود و یا تجربیات خود را در بخش کامنت ها با ما در میان بگذارید.

مطالب اخیر

رسانه‌های اجتماعی

راه‌های ارتباطی

کاری از پاسکال وب