زانوی ضربدری یا ژنووالگوم

زانوی ضربدری یا ژنووالگوم

یکی از عارضه های بسیار شایع در دوران کودکی زانوی ضربدری است . معمولا در اکثر اوقات هیچ گونه علت و بیماری زمینه ای نمی تواند موجب بروز این بیماری شود . گاهی اوقات این بدشکلی ها موقتی بوده و با افزایش سن به طور ناخودگاه بهبود می یابد و جایی هیچ گونه نگرانی نخواهد بود .

زانو ضربدری یا ژنووالگوم

چه عواملی موجب ابتلا به زانوی ضربدری می شود ؟

اما عواملی که می تواند موجب این بیماری در کودکان و بزرگسالان شود عبارت است از :

یکی از عواملی که می تواند موجب بروز این عارضه شود بدجوش خوردن استخوان ران پس از شکستگی ها می باشد .

استئوآرتریت یا آرتریت روماتوئید

در صورتی که مبتلا به کاهش تراکم استخوان و نرمی استخوان باشید وجود برخی بیماری ها به صورت همزمان با این عارضه ها می تواند یکی از عوامل ایجاد زانوی ضربدری شود .

ابتدا باید جراح و متخصص ارتوپدی به بررسی بیماری های زمینه ای از طریق معاینات بالینی و رادیوگرافی ها بپردازد سپس به درمان بیماری بپردازد .

ژنووالگوم خوش خیم دوران کودکی

زانو به سمت داخل زاویه دار شده و تیبیا نسبت به استخوان ران در وضعیت ابداکشن قرار گرفته است. هنگامی که زانوان بیمار صاف است، نمی توان دو برجستگی داخلی مچ پا را به هم چسباند .

 بدشکلی مفصلی “زانو های ضربدری” در کودکان سنین ۳ تا ۵ سال شایع می باشد. در مواردی که بیماری های زمینه ای استخوان وجود ندارند، این وضعیت طی دوره ای چند ساله خود به خود بهبود می یابد.


دکتر مجید عابدی متخصص ارتوپدی، فلوشیب فوق تخصصی جراحی زانو با استفاده از روش های تشخیصی و درمانی مجهز به بررسی بیماری ها می پردازد و از بروز عوارض زیاد جلوگیری می کند. جهت مشاوره با بهترین متخصص ارتوپدی در شیراز می توانید با شماره های ۳۲۳۱۳۰۲۱-۰۷۱ و ۰۹۳۳۲۷۷۸۶۷۰ تماس بگیرید یا به آدرس اینستاگرام دکتر مجید عابدی مراجعه نمایید .


درمان زانوی ضربدری

در اوایل دوران کودکی، به درمان زانو ضربدری نیاز نیست اما به طور شایع، یک قسمت گوه ای شکل به قطر ۳ تا ۵ میلی متر با شیب به سمت داخل به پاشنه کفش بیمار اضافه می شود (اگر چه تأثیر این درمان مورد تردید است). با انجام این درمان، بل انتقال وزن بدن به سمت داخل جابجا می شود که به تصحيح این بدشکلی مفصلی کمک می نماید.

موارد ژنووالگوم شدید که پس از سن ۱۰ سالگی نیز اصلاح نشده اند، به درمان فعال تری نیاز دارند. دو روش اصلاح این بدشکلی در کودکان سنین رشد وجود دارد. یک روش، به تأخیر انداختن رشد در سمت داخل غضروف اپی فیزی استخوان ران یا تیبیا با اتصال دیافیز و اپی فیز به وسیله منگنه های فلزی است (cphiphysiodesi) .

 روش دوم که مطمئن تر است، استئوتومی سوپراکندیلار استخوان ران – یا انتهای فوقانی تیبیا اگر نقص در این قسمت وجود دارد . با برداشتن یک قسمت گوه ای شکل مناسب از سمت داخلی است. پس از توقف رشد اپی فیزی، ژنووالگوم را می توان تنها با انجام استئوتومی اصلاح نمود.

کلام آخر

ژنووالگوم یا زانوی ضربدری بدشکلی مفصلی است که در کودکان کم سن معمولا خود به خود با افزایش سن کودک اصلاح می شود . در چنین مواقعی نگران کودکان خود نباشید اما بهتر است به منظور بررسی و ارزیابی های بیشتر به متخصص ارتوپدی مراجعه نمایید .

برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید به متخصص ارتوپدی خوب در شیراز مراجعه نمایید .

مطالب اخیر

رسانه‌های اجتماعی