آسیب های ورزشی زانو

آسیب های ورزشی زانو

آیا می دانید بهترین روش درمان برای آسیب های ورزشی زانو چیست ؟ در این مقاله می خواهیم در مورد آسیب های ورزشی زانو صحبت کنیم .


دکتر مجید عابدی متخصص ارتوپدی، فلوشیب فوق تخصصی جراحی زانو با استفاده از روش های تشخیصی و درمانی مجهز به بررسی بیماری ها می پردازد و از بروز عوارض زیاد جلوگیری می کند. جهت مشاوره با بهترین متخصص ارتوپدی در شیراز می توانید با شماره های ۳۲۳۱۳۰۲۱-۰۷۱ و ۰۹۳۳۲۷۷۸۶۷۰ تماس بگیرید یا به آدرس اینستاگرام دکتر مجید عابدی مراجعه نمایید .


زانو، مفصلی است پیچیده و در عین حال حساس نسبت به آسیب و صدماتی مانند دررفتگی و شکستگی به خصوص حین انجام تمرینات ورزشی. زانو مفصلی است لولایی شکل، با قابلیت خم و راست شدن و متشکل از چهار جزء استخوان، غضروف، رباط و تاندون.قسمت فوقانی مفصل زانو (فمور) و قسمت انتهایی آن (تبیا) نام دارد. نقطه عطف این دو قسمت پاتلا (کشکک زانو) نام دارد.

غضروف، بافتی است که باعث تسهیل حرکت رباط ها در استخوان می شود و از استخوان در برابر آسیب و صدمات محافظت می کند. چهار رباط اصلی موجود در زانو، همانند نواری عمل می کنند که استخوان ها را در کنار هم ثابت نگه می دارند. تاندون ها نیز عضلات و ماهیچه ها را به استخوان های فوقانی و تحتانی پا متصل می کنند.

آسیب های ورزشی زانو

در این مقاله، به بررسی آسیب های ورزشی و شایع زانو می پردازیم.

  • شکستگی

امکان شکستگی هر یک از استخوان های زانو و یا اطراف آن وجود دارد. شکستگی کشکک زانو، یکی از شایع ترین شکستگی های زانو می باشد. وارد آمدن فشار زیاد در پی تصادف و یا آسیب های ورزشی می تواند دلیل شکستگی زانو باشد. افرادی که از پوکی استخوان رنج می برند، بیشتر در معرض آسیب و شکستگی قرار دارند.

  • آسیب رباط صلیبی قدامی

رباط صلیبی قدامی، نقش اصلی را در حفظ استحکام مفصل زانو بر عهده دارد و در صورتی که شدت آسیب زیاد باشد، جراحی انجام خواهد شد. این آسیب می تواند در حد خفیف و یا با پارگی کامل رباط همراه باشد.

ورزشکارانی که در فعالیت های ورزشی مانند فوتبال فعالیت می کنند، بیشتر در معرض چنین آسیب هایی قرار دارند. با این حال، ورزش تنها علت بروز آسیب رباط صلیبی نمی باشد. انجام نا صحیح برخی حرکات و یا ایجاد تغییر سریع در حین راه رفتن می تواند منجر به پارگی رباط صلیبی قدامی شود.

  • آسیب رباط صلیبی خلفی

رباط صلیبی خلفی در قسمت پشتی زانو واقع شده و یکی از رباط هایی است که استخوان فمور را به تبیا متصل می کند. این رباط، امکان حرکت مفصل زانو به سمت عقب را فراهم می کند. این آسیب معمولا زمانی اتفاق می افتد که زانوی فرد در حالت خمیده قرار داشته باشد.

  • آسیب رباط های جانبی

این قبیل آسیب ها به دنبال وارد آمدن فشار از پهلو به زانو و در فعالیت های ورزشی ایجاد می شوند. وارد آمدن ضربه به قسمت داخلی زانو نیز می تواند باعث آسیب رباط های جانبی شود. البته این نوع آسیب به ندرت اتفاق می افتد.

  • دررفتگی

دررفتگی زمانی اتفاق می افتد که استخوان های زانو از جای اصلی خود خارج شوند. در دررفتگی زانو، یکی از استخوان ها و یا بیشتر از موقعیت اصلی خود خارج می شوند. ناهنجاری ها و اختلالات ساختاری و یا تروما، از جمله تصادف، زمین خوردن ها و فعالیت های ورزشی می توانند از جمله دلایل دررفتگی زانو باشند.

  • پارگی مینیسک

معمولا افرادی که با پیچ خوردگی زانو به متخصص ارتوپدی مراجعه می کنند، دچار پارگی مینیسک نیز شده اند. پارگی مینیسک می تواند ناشی از آسیب های ورزشی باشد. گاهی احتمال پاره شدن مینیسک با افزایش سن نیز وجود دارد.

در صورتی که مینیسک ناگهانی پاره شود، معمولا صدایی از داخل زانو احساس می شود. بعد از بروز آسیب، علائمی مانند درد و تورم بعد از چند روز شدت خواهد گرفت.

  • تاندونیت (التهاب تاندون)

التهاب تاندون را تاندونیت می گویند که ناشی از آسیب تاندونی است که کشکک زانو را به تبیا متصل می کند. تاندون کشکک زانو، به کشیده شدن زانو حین انجام حرکاتی مانند دویدن و یا سایر فعالیت های فیزیکی کمک می کند.

تاندونیت یکی از شایع ترین آسیب هایی است که در میان ورزشکارانی دیده می شود که حرکات جهشی را انجام می دهند. با این حال، افرادی که از لحاظ بدنی فعال هستند، بیشتر در معرض چنین آسیبی قرار دارند.

  • پارگی تاندون

تاندون ها، بافت های نرمی هستند که عضلات و ماهیچه ها را به استخوان متصل می کنند. معمولا ورزشکارانی که در سنین میانسالی قرار دارند، بیشتر در معرض پاره شدن و یا کشیدگی زانو قرار دارند. حتی مواردی مانند زمین خوردن های شدید نیز می تواند منجر به پارگی تاندون شود.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

در صورتی که درد شدید و مزمن شود و بیش از یک هفته ادامه پیدا کند، حتما باید به متخصص ارتوپد مراجعه کرد، به خصوص اگر محدوده دامنه حرکتی کاهش یافته باشد و انجام حرکاتی مانند خم کردن زانو برای فرد سخت شده باشد.


درمان آسیب های زانو

درمان آسیب های زانو، به عواملی مانند علت بروز درد و هم چنین نوع آسیب بستگی دارد. در صورتی که میزان آسیب و کشیدگی خفیف باشد، استراحت و یا استفاده از کمپرس یخ، امکان بهبود درد به مرور زمان را فراهم می کند.

هدف از درمان، تسکین درد و التهاب با مصرف دارو می باشد و معمولا داروهای ضد التهابی و غیر استروئیدی مانند ژلوفن و آسپیرین از سوی پزشک تجویز می شوند. در بسیاری از موارد، فرد باید برای مدت زمان نسبتا طولانی استراحت داشته باشد. معمولا در پارگی ها و تروما، استفاده از آتل جهت تثبیت زانو در جای اصلی خود توصیه می شود.

در صورتی که نیاز به انجام جراحی باشد، بیمار قادر به استفاده از زانوی خود نمی باشد و باید هنگام راه رفتن و تا زمان بهبودی کامل، از عصا و یا واکر استفاده کند.

در بسیاری از موارد، فیزیوتراپی به بهبود دامنه حرکتی و استحکام قوای عضلانی زانو و پا کمک می کند.

آسیب های ورزشی زانو

آیا راهی برای پیشگیری از بروز آسیب های زانو وجود دارد؟

باید گفت پیشگیری از بروز آسیب های زانو امکان پذیر نیست، بلکه تنها می توان با رعایت اقدامات محتاطانه، احتمال بروز چنین آسیب هایی را به حداقل رساند. به عنوان مثال، ورزشکاران می توانند هنگام ورزش از کفش های مناسب و ابزارهای محافظتی استفاده کنند.

انجام تمرینات کششی قبل از ورزش و گرم کردن بدن، می تواند از بروز آسیب های زانو حین ورزش پیشگیری کند.

داشتن تغذیه مناسب، به خصوص در ورزشکاران، مصرف پروتئین، کلسیم و ویتامین D، از جمله مواردی هستند که به تقویت استحکام و حفظ سلامتی استخوان ها، ماهیچه ها و رباط ها کمک می کنند.

مطالب اخیر

رسانه‌های اجتماعی